Mjölk

Närproducerad mjölk

Så härligt med närproducerad mjölk. Visst lite dyrare, 2 kr mer än Arlas men det är det värt. Tyvärr, finns inte laktosprodukter. Men, det kommer har de sagt när efterfrågan blir större. Och jag hoppas verkligen.

images

Wermlands Mejeri

Hoppas fler bönder här omkring ansluter sig till Wermlandsmejeriet i Nysäter. Idag är det endast 8 gårdar med sammanlagt ca 953 kossor, som ska försörja värmlänningarna. Tycker man ska gynna de lokala bönderna, så att vi får en mer levande landsbygd. Det är ju så mysigt att se kossorna ute på grönbete. Sen är det ju alltid trevligt för bönderna att få betalt för allt arbete de gör. För det är absolut inget 9-17 arbete. Tack och hej… nu går jag hem. Nej!

Allt har blivit sådan industri. Det var annorlunda när min kära far var mjölkbonde, på 70- talet. Då hade vi ca 4-5 kor och det levde vi 4 barn och två vuxna på. Visst, det var tufft med det gick. Det mjölkades tidigt på morgonen och mjölkbilen kom och hämtade i stora mjölktunnor. Sedan en mjölkning på kvällen. Mamma köpte den underbara Helosan salvan, av chauffören. En stor till kossorna och en stor till oss i familjen. Den smörjdes vi barn in i både i rumpan, händer och fötter. Så var det bra. På kossorna smörjdes den in runt spenarna för att de skulle vara mjuka och fina.

ladda ned

Mjölken som mina föräldrar mjölkade var god. Jag minns när min mamma berättade, när jag var liten att ofta när hon hade tagit in mjölken i en kanna så skulle hon ”skumma” av den efter en tid. För att få grädden som hade flutit upp. Men ofta var den slut pga mig. Jag älskade grädden. Riktig god ko grädde. Mjölken som jag drack var nästan varm. Var inga problem att ta ett glas, nästan direkt från kon i ladugården. Många minnen från den ladugården. Jag var ofta med min pappa där. Som när det skulle mjölkas, mockas skit, ge mat och när det skulle kalvas osv. då fick man vara med och hjälpa till och dra ut kalven, försiktigt.

Fil 2015-11-13 14 06 29

Ja, det ska ju börjas i tid. Här är jag nog ca 2-3 år

Det är kul med gamla minnen. Som jag värdesätter mer idag än när jag var yngre. Men så är det väl för alla.

Jag hoppas verkligen att alla som kan och har möjlighet gynnar våra värmlandsbönder och köper Wermlandsmjölken. Och så hoppas jag på att det kommer laktosmjölk och grädde.

Fil 2015-11-13 13 35 54

Här kanske det finns ett samarbete, i framtiden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s