Tacksam att vara hemma

I helgen har jag och min gubbe varit i Stockholm.

Vi har varit på Trädgårdsmässan, läs mer på min andra blogg Tomtebo Trädgård. 

Men allt roligt och intressant överskuggades av det hemska terrordådet som inträffade.

Vi var på väg att avsluta vår vistelse och var på väg ut från mässan då flera poliser går in på mässan. De utrymde då hallen, tack och lov var det inte så många kvar.

Vi hade då, en liten stund tidigare fått veta utav min sambos syster som ringde från Trondheim och undrade vart vi var. Hon hade då hört på nyheter i Norge om terrordådet. Ops, tänkte vi och kände oss trygga på mässan. Men icke nej. Här skulle allt utrymmas. Och ut kom vi men inte längre.

Totalstopp i all kommunikation i hela Stockholm. Ju mer vi läste om det ju värre blev det. Och folk började prata med varandra om vad som hade hänt. Köer för taxibilar infann sig. Totalstopp i biltrafiken då vägar in mot stan var avspärrade.

IMG_6119

Jag försökte ringa vänner som vi kunde åka till men det var ju kört. De kom ju inte ens hem från sina jobb. Kändes lite kört men så plötsligt så fick vi tag på en taxi, som körde oss in till Söder och Medborgarplatsen. Där i från fick vi gå.

Vi gick och gick… ringde hotellet. Ni kommer när ni kommer sa de. Nu låg vårt hotell inte alls långt ifrån platsen där attentatet hade inträffat. Men gå, det kunder vi runt alla avspärrningar som fanns. Ända fram till hotellet. Där gick de igenom vårt bagage, innan vi kunde checka in.

IMG_6138

Poliser överallt, avspärrningar överallt. En tyst stämning även på gatorna. Kändes lite kusligt. Tungt beväpnade poliser överallt. Bestämda riktlinjer vart man fick gå.

IMG_6133

När vi väl hade vilat lite så vågade vi oss ut igen. Vi var så hungriga. Hotellets restaurang var överfull med gäster. Vi tog oss runt alla avspärrningar och kom in på en ett ställe som Melker Andersson hade ägt tidigare, som hette Grill.

Som hade så god mat. Bland det godaste jag har ätit. Torskrygg med risbollar. Sedan var det lite klickar utav olika röror – så goda. Gubben tog en oxfilé som han var så nöjd med.

Kan verkligen rekommenderas.

Efter det blev det en lugn kväll på hotellrummet. Utanför fönstret så såg vi nästan bara poliser och deras avspärrningar.

Inte alls det Stockholm jag har varit i, i 26 år.

Dagen efter var det lite lättare att röra sig. Men fortfarande restriktioner om vart man fick gå.

FullSizeRender

Vi valde att florera kring Gamla Stan mm. Fikade på Espresso House och tittade på alla människor.

Journalister och fotografer sprang överallt. De var intervjuer här och där. De rapporterade om allt som inträffade. Det hörde många olika språk. En stor nyhet, en stor händelse om en fruktansvärd händelse.

För första gången på länge, längtade jag verkligen hem till Värmland och mina barnbarn. Jag hade gråten flera gånger i halsen. Tänk, om vi hade varit där? Tänk om vi hade suttit på tåget lite, lite senare? Då hade vi aldrig kommit fram.

Tänker på alla drabbade familjer.

IMG_6129

Att en person kan göra så mycket skada, förstöra för så många familjer och anhöriga. Obeskrivligt.

Är så tacksam att jag var på mässan. Men samtidigt så orolig över vart vår värld är på väg. Man är inte säker någonstans. Fast, där jag bor nu känns väldigt säker.

Tacksam

Idag har jag fått umgåtts med mina kära.

IMG_6171

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s